Tjälknöl på fransyska

Världen lättaste långkok - en läcker stek som sköter sig själv i ugn över natten. Perfekt kallskuren eller ljummen på buffé eller som helgstek. Här lagar vi den på nöt, men älg och rådjursstek är vanligt.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg fransyska utan ben
  • 1 l vatten
  • 3/4 dl salt
  • 1 msk råsocker eller sirap
  • 10 enbär
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här:

Rätten lagas med fryst stek, har du en färsk stek kan du såklart frysa den men då är det nästan bättre med en annan tillagning.

Sätt steken i en ugnsfast form och ställ in i ugn på 100 graders värme.
Låt steken stå 8-9 timmar, gärna över natten. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste delar. Vid 65 är köttet rosa och vid 70 grader genomstekt.

Koka en lag av vatten, salt, socker och kryddor. Krossa enbären och pepparen grovt.

Ta steken från ugnen och lägg den i lagen i cirka 4 timmar, gärna längre. Ställ svalt så temperaturen går ner.

Lyft upp steken ur lagen och skrapa bort och torka bort kryddor. Skär steken i tunna skivor och servera kallskuren eller ljummen med ugnsbakade rotfrukter, potatis, ris eller på en buffé med sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...