Pepparrotspotatis i ugn

Ett gott och annorlunda sätt att servera potatisen på. Kan förberedas och passar fint som tillbehör till många varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 15 cm salladslök eller 1 msk finhackad rödlök
  • 2 tsk finriven pepparrot
  • 100 g lagrad ost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl grädde
  • rapsolja till pensling
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Tvätta potatisen noga. Välj ut de 4-6 största potatisarna. Dela dem på längden och gröp ur dem. Ta tillvara potatisen du skär bort.

Koka halvorna i saltat vatten tills det knappt är mjuka. Koka inte för länge, halvorna ska hålla ihop.

Ta upp halvorna och lägg dem på ett bakplåtspapper i ugnsfast form. Pensla med lite rapsolja och salta.

Skala resen av potatisen och skär den i bitar tillsammans med det du gröpt ur.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med grädden till ett slätt mos. Pressa ner vitlöken i moset. Strimla löken eller hacka rödlöken och blanda ner. Riv pepparroten fint och rör ner. Avsluta med den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa moset på de förkokta potatishalvorna.

(Hit kan du förbereda. Täck de fyllda halvorna och ställ kallt tills det ska gratineras. )

Gratinera potatishalvorna i nedre delen av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska då ha fått en fin färg.

Servera som tillbehör till många kötträtter, gärna till lamm eller nötstek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...