Snabba kantarellknytenKantareller är lyx för de flesta. Ett snabbt och enkelt sätt att locka fram smaken när du hittat några gyllene svampar är mördegsknyten! Du behöverReceptet är för 4 personer.
(Hemmagjord mördeg)
Gör så här:Rensa och skär svampen i små bitar. Stek i smör i en panna tills svampen börjar ta färg och vätskan dunstat. Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden kokat in och du har en fastare stuvning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna. Om du använder färdiga, frysta mördegsplattor: Tina plattorna i rumstemperatur några minuter. Kavla ut dem tunt (se tillverkarens råd på förpackningen, de kan variera). Fördela svampen jämn mellan de fyra plattorna och lägg den i mitten av plattan. Strö över lite av osten men spara hälften. Vik ihop till ett knyte och lägg med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt eller i en form. (Knytena ska ligga luftigt och inte för tätt, annars blir de inte frasiga utan kokta.) Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Strö på resten av osten och servera genast tillsammans med en god sallad eller som ett tillbehör till lammsadel eller annat helstekt kött. Knytena passar också fint serverade som förrätt tillsammans med ett glas vin. Om du använder hemmagjord deg: Skär smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölet med fingrar eller med mixer. Tillsätt så mycket kallt vatten att du får en smidig deg. Låt degen vila svalt en liten stund. Kavla ut degen till tunna plattor, du kan behöva extra mjöl till kavlingen. Följ i övrigt receptet ovan. Om du vill ge knytena lite fin färg kan du pensla dem med vispat ägg innan gräddningen. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! HöstlovBaka på höstlovetHöstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans. Sås av alla slagGlöm inte såsen!Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup. FrukostbullarNygräddat till frukostDoften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|