Snabba kantarellknyten

Kantareller är lyx för de flesta. Ett snabbt och enkelt sätt att locka fram smaken när du hittat några gyllene svampar är mördegsknyten!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 färdiga mördegsplattor
  • 1 msk smör
  • 2 dl rensade kantareller
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 l riven lagrad ost
  • 1 krdm salt
  • vitpeppar

(Hemmagjord mördeg)

  • 150 gram smör
  • 200 gram vetemjöl (knappt 3,5 dl)
  • 1-2 msk kallt vatten
  • (1 ägg)

Gör så här:

Rensa och skär svampen i små bitar. Stek i smör i en panna tills svampen börjar ta färg och vätskan dunstat. Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden kokat in och du har en fastare stuvning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna.

Om du använder färdiga, frysta mördegsplattor: Tina plattorna i rumstemperatur några minuter. Kavla ut dem tunt (se tillverkarens råd på förpackningen, de kan variera).

Fördela svampen jämn mellan de fyra plattorna och lägg den i mitten av plattan. Strö över lite av osten men spara hälften.

Vik ihop till ett knyte och lägg med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt eller i en form. (Knytena ska ligga luftigt och inte för tätt, annars blir de inte frasiga utan kokta.)

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Strö på resten av osten och servera genast tillsammans med en god sallad eller som ett tillbehör till lammsadel eller annat helstekt kött.

Knytena passar också fint serverade som förrätt tillsammans med ett glas vin.

Om du använder hemmagjord deg:

Skär smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölet med fingrar eller med mixer. Tillsätt så mycket kallt vatten att du får en smidig deg. Låt degen vila svalt en liten stund.

Kavla ut degen till tunna plattor, du kan behöva extra mjöl till kavlingen.

Följ i övrigt receptet ovan. Om du vill ge knytena lite fin färg kan du pensla dem med vispat ägg innan gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...