Snabba kantarellknytenKantareller är lyx för de flesta. Ett snabbt och enkelt sätt att locka fram smaken när du hittat några gyllene svampar är mördegsknyten! Du behöverReceptet är för 4 personer.
(Hemmagjord mördeg)
Gör så här:Rensa och skär svampen i små bitar. Stek i smör i en panna tills svampen börjar ta färg och vätskan dunstat. Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden kokat in och du har en fastare stuvning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna. Om du använder färdiga, frysta mördegsplattor: Tina plattorna i rumstemperatur några minuter. Kavla ut dem tunt (se tillverkarens råd på förpackningen, de kan variera). Fördela svampen jämn mellan de fyra plattorna och lägg den i mitten av plattan. Strö över lite av osten men spara hälften. Vik ihop till ett knyte och lägg med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt eller i en form. (Knytena ska ligga luftigt och inte för tätt, annars blir de inte frasiga utan kokta.) Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Strö på resten av osten och servera genast tillsammans med en god sallad eller som ett tillbehör till lammsadel eller annat helstekt kött. Knytena passar också fint serverade som förrätt tillsammans med ett glas vin. Om du använder hemmagjord deg: Skär smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölet med fingrar eller med mixer. Tillsätt så mycket kallt vatten att du får en smidig deg. Låt degen vila svalt en liten stund. Kavla ut degen till tunna plattor, du kan behöva extra mjöl till kavlingen. Följ i övrigt receptet ovan. Om du vill ge knytena lite fin färg kan du pensla dem med vispat ägg innan gräddningen. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Grilla ost!Fest med ost på grillenGrillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare! FormbrödKom i form med hembakat bröd!Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd! FrukostbullarFrallor för allaDe flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost. Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|