Skinkstek med svamp och dragonEn mer smakrik skinkgryta är svårt att tänka sig! Dragon och svamp ger helgsmak och lockar till findukning och vinglasen. Du behöverReceptet är för 4 personer. Marinad, dag1
Grytan, Dag 2
Gör så här:Denna läckra gryta bör förberedas dagen innan den lagas så att köttet hinner marinera över natten. Det går att laga grytan utan att marinera, men då får man tillsätta vinet direkt i grytan. Det går också bra att laga klart hela grytan en dag i förväg och bara värma vid servering. Dag 1, Putsa och skiva skinksteken i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem lätt i smör en en stekpanna, så de får lite fin färg. Grovhacka löken och vitlöken. Blanda med vinet och dragonen. Lägg steken i blandningen, gärna i en påse och låt vila till dagen därpå. Dag 2, Slå hett vatten över löken och häll av, skala men skär inte bort topp och botten. Rensa svampen, dela på mitten om det är stora svampar. Skala och dela morötterna i stora bitar. Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och stek svampen, löken och morötterna i omgångar tills de får fin färg. De ska inte stekas mjuka. Lyft ur grytan och lägg åt sidan. Vispa nu ner två dl vatten, grädden, créme fraiche, buljongtärningar, senap, dragon, honung och tomat i grytan. Sila bort marinaden från köttet, kasta lök och vitlök och vispa ner vinet i grytan. Koka upp såsen, lägg ner köttet och alla grönsakerna. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra i 30-40 minuter. Rör då och då. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera senap. Om grytan blir för tjock så späd med vatten eller grädde. Önskas en tjockare sås så går det bra att reda med maizena utrört i vatten. Grytan serveras med ris eller potatis och gärna i sällskap med sallad och ett gott bröd. Kommentar av
Ami
16 september 2010
Sila bort marinaden från köttet. ska vinen inte vara med i såsen?
Redaktionens kommentar
Jodå, vinet ska tas tillvara och tillbaka i grytan.
Kommentar av
mamma
23 september 2010
jag tycker att kötter ska vänta till dag 2 att stekta, då kommer kötter att marinera bättre MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Fisk i ugnÄppelfylld laxHelstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat! FrukostbullarMjuka gifflarNybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje! SconesFika om 15 minuterScones är ett lätt sätt att snabbt ordna nybakat. När du får oväntade gäster, som söndagsfrukost eller till mellanmål en vardag. Bröden är enkla att variera och smaksätta om du tröttnat på klassiska scones. Gör chokladscones, morotscones, ostscones eller matiga scones med fetaost! Kanske en plåt mjuka och söta vaniljscones till fikat? Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
Jag och Jenny brukar byta ut 300 gram champinjoner
250 gram schalottenlök
200 gram morötter, 4 stycken
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
1 msk dijonsenap
1 tsk dragon
1 msk honung
1 mks tomatpuré
svartpeppar
mot hamburgare, både enkelt och gott