Champinjonhattar med parmesantäcke

Den nötiga smaken från kikärtorna trivs bra tillsammans med champinjonerna. Receptet kräver lite arbete men resultatet blir överraskande gott! Förbered gärna genom att steka champinjonerna och göra kikärtsblandningen i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g champinjoner, gärna skogs-
  • 40 g smör + smör till formen
  • 450 g kokta eller konserverade kikärtor (vikt utan spad) + spad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk finklippt persilja, färsk eller fryst
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 + 1 dl riven parmesan eller liknande
  • 2 dl crème fraiche, 34%

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa champinjonerna och bryt loss foten. Grovhacka fötterna. Skär ett kryss i hattarna, inte ända ner, där foten suttit. Bryn först hattarna i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de börjat vätska sig och fått fin färg. Vänd då och då. Lägg dem i en smord ugnsfast form, gärna med tillhörande lock. Fräs därefter de hackade fötterna.

Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med några matskedar spad, citronsaft och olivolja och mixa tills de formar en slät, ganska fast smet. Späd eventuellt med mer spad eller vatten. Blanda ner persiljan, de frästa champinjonfötterna och 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Fyll hattarna med kikärtsblandningen. Täck formen med lock eller folie och tillaga i 30 minuter i 200 grader i ugnen. Ta ut champinjonerna och höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda crème fraiche och resten av osten, klicka ut över svamparna och ställ in i ugnen igen utan lock. Ta ut champinjonerna efter 10 minuter eller när de fått en gyllenbrun yta. Servera tillsammans med couscous eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...